Eten en drinken

Turken houden van zoet — de hoeveelheid lekkers is enorm! Scherp gekruide producten komen uit Oost-Turkije. De koks presenteren hun kunsten

Het is in Turkije niet alleen gebruikelijk om met eigen ogen een gerecht van de menukaart te kiezen, ook de vis wordt getoond voordat hij wordt gebakken, de keuze aan `mezes; de voorgerechten, wordt uitgestald op een dienblad en wie Iciest voor soep en groenten, wordt uitgenodigd om bij de kok in de pannen te kijken. Turkije is in culinair opzicht een land van bruggen. Tradities van de Centraal-Anatolische Turkenstam¬men en de volken van de Middellandse Zee zijn met elkaar versmolten, in het zuidoosten van het land spelen ook Arabische invloeden een rol. Scherp gekruid is bijvoorbeeld de ‘Adana kebabs’. Wie in Antakya komt, krijgt daar een zoete versnapering met pistache die heel anders smaakt dan het pistachekoekje in Antalya.

Wist u dat

… het rookverbod dat in alle cafés en restaurants in Turkije geldt, ook de waterpijp betreft?

Waar eet u wat

Eenvoudige `pide salonus’ bieden bij een ring van brood belegd met gehakt of kaas, alleen een alcoholisch drankje. De overgang van een ‘lokanta’ naar een `restoran’ is vloeiend; bij het laatste is de sfeer wat pretentieuzer. Echt zoet wordt het leven in een `pastane’, de banketbakkerij met versnaperingen als `baklava’ of ‘kadingöbegi’ (‘vrouwennavel’), dat zijn in het midden iets ingedeukte koekjes.

Natuurlijk staan in het kustgebied vis en zeebanket boven aan de lijst met mogelijke specialiteiten. Om te zorgen dat de rekening de eetlust achteraf niet bederft, kan er over prijs en gewicht al bij het bestellen onderhandeld worden.

De belangrijkste drankjes zijn naast cayran’, de verfrissende yoghurt-drank, de traditionele thee, symbool van gemoedelijkheid en gebaar van gastvrijheid, en ‘rake, ook wel leeuwenmelk genoemd, omdat deze anijslikeur wit kleurt zodra deze met water wordt verdund.

TIP

RESTAURANTS AAN DE DIM CAY
De populaire trekpleister van Alanya is het beboste rivierdal van de rivier Dim (Dim Cay). Daar bevindt zich niet alleen een klein stuw¬meer, maar ook een grote keuze aan rivierrestaurants. Speciali¬teit: de tafets en stoelen staan in het ondiepe water van de rivier, zodat men tijdens het eten van een foretgerecht de voeten kan laten afkoelen, of op een platform in de bomen.
20 km ten oosten van Alanya, aan Dimcayi Baraji

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *